miércoles, 25 de enero de 2012

Primeras conclusiones del I Laboratorio de Pirateria organizado por RED POINTS en Cosmocaixa el 24 de enero del 2012

(A espera de las conclusiones finales)


Dotze personalitats de la cultura i el dret obren el fòrum Red Points de Trobada
El primer Laboratori de pirateria debat com protegir els drets d’autor a Internet
  • Els dotze participants, entre els quals hi havia el músic Jaume Sisa, l’escriptora Lucía Etxebarría, el director de l’ICEC, Fèlix Riera o l’advocat i membre del Partit Pirata, Josep Jover, van participar en un debat a partir de la pregunta “Quines mesures prendries tu sobre els drets d’autor a Internet?”
  • Les diferents opinions expressades coincideixen a assenyalar l’educació com un factor fonamental per resoldre l’actual conflicte respectant els drets de totes les parts

El Cosmocaixa de Barcelona va acollir ahir el primer Laboratori de Pirateria, un debat que va analitzar el fenomen de la pirateria a Internet i la protecció dels drets d'autor en aquest innovador context. L'acte, organitzat per Red Points, el sistema de serveis professionals d'intervenció i estadística a Internet, ha comptat amb destacats noms propis vinculats al món de la cultura i el dret.

La sòcia de Red Points, Maria Teixidor, recordava a l’inici del debat que els drets d’autor va ser una conquesta social que, ara, amb Internet, necessiten ser repensats per tal de plantejar una legislació adequada i coherent amb la nova situació, però sense aniquilar el dret.

En les seves intervencions, els dotze participants en el debat van expressar punts de vista i propostes molt diverses, partint tots de la base que actualment hi ha un conflicte que cal resoldre.

Aquestes van ser les principals declaracions dels dotze participants en el debat sobre la pirateria:

Fèlix Riera, Director de l’Institut Català de les Empreses Culturals
Segons Riera, “el pirateig només és un símptoma d’un problema molt més global de les indústries culturals”. Riera va il·lustrar amb xifres que cal superar el concepte que la pirateria és gratis ja que hi ha costos  que cal afrontar: del servei de banda ampla, de contractació d’antivirus, de compra d’un disc dur, cost de possibles averies, etc.. En total, la despesa és d’uns 837 euros/anuals. Segons les dades que va facilitar Riera, l’impacte negatiu de la pirateria a Catalunya és d’un 77,3% del volum econòmica global de les indústries culturals. 

Per Riera, “el sector de les indústries culturals té un problema i hi ha conflictes a resoldre com la manca de plataformes autòctones de distribució d’alta seguretat o sistemes de pagament clarament obsolets”. Riera creu que “hem d’aprendre a donar valor al client que està a Internet per poder competir en el nou escenari”. Per tot això, segons Riera, “també és necessari que els operadors de telefonia incentivin la cultura del consum legal”.

Santiago Orós Registrador del Registre de la Propietat Intel·lectual de Barcelona
Segons Orós, “la hipocresia i l’avaricia dels autors ha estat denominador comú amb un preu dels productes per sobre del llindar raonable durant molts anys i això ha alimentat la pirateria”. El debat sobre el preu, per Orós, és un element clau en l’escenari de la pirateria. Orós ha criticat iniciatives legals com la llei Sinde o la SOPA als EEUU perquè considera que no són aplicables en l’escenari real que defineix Internet i ha reclamat “més debat per generar un consens real i pactar per a què tothom pugui defensar els seus drets sense necessitat de judicis”.

Carmenchu Buganza Advocada – Co-directora del màster d’IP/IT d’ESADE
Buganza ha denunciat que “el problema real de la pirateria és que s’ha perdut el vincle entre els artistes i el seu públic, al passar de l’era analògica a la digital”. Buganza considera que “la indústria no va adaptar-se a la nova situació de forma ràpida; enlloc d’atendre la demanda va optar per la seguretat”.
Aquesta decisió, segons Buganza, ha posat en dubte el model de negoci i també el vincle entre creadors culturals i el seu públic. “No s’han de posar obstacles a la creació i, a la seva vegada, deixem els drets universals intactes”, va finalitzar Buganza.

Josep Jover, advocat i candidat del Partit Pirata
Per Jover, “la societat ha canviat i el dret s’hauria d’adaptar a la nova realitat. No podem entendre el conflicte amb armes antigues i això és culpa del dret”. Jover ha denunciat estructures de poder com l’SGAE que no han portat, segons el seu parer, cap benefici pels creadors. Segons Jover, “els grans monopolis industrials han lluitat de manera desaforada per conservar els seus privilegis”.

Lucía Etxebarria, escriptora i periodista.
Des del punt de vista d’una autora professional, Etxeberria va denunciar que l’actual situació dificulta que un creador pugui “viure de la seva feina”. “Ara no puc estar dos anys preparant el meu nou llibre perquè no m’arriben els ingressos suficients” es va lamentar Etxeberria. L’autora va reclamar que tots els ingressos que es perden per pirateria significa que es posen en risc la creació artística, especialment la independent.  

Segons Etxeberria, “amb la pirateria, s’han reduït els catàlegs i això afecta a les obres més arriscades, les que més difícil tenen entrar al mercat”. “Ens haurem de conformar amb Lady Gaga perquè anem cap a un art de multinacionals, sense risc”. Va denunciar empreses i portals com Series Yonkies, que els seus creadors han aconseguit vendre per 10 milions d’euros.

Etxeberria va defensar la Llei Sinde perquè va contra aquell que s’enriqueix amb publicitat en portals de descàrregues i no contra l’intercanvi privat d’arxius. “Si això segueix així, jo no seguiré escrivint”, com ja va dir fa uns dies. “S’ha acabat poder viure de la nostra feina cultural”, aquesta és la nova situació segons Etxeberria.

Jaume Sisa, músic
Sisa es va mostrar molt enèrgic durant tota la seva intervenció, que va iniciar felicitant a l`FBI per la seva operació contra Megaupload. Sisa va criticar que “amb la paraula llibertat mal entesa es defensen molts interessos perversos com els de les operadores de telefonia i els pirates”.

“Ningú es queixa mai dels preus dels nostres telèfons i aparells tecnològics i, en canvi, tothom es pensa que té capacitat de discutir el preu d’un producte cultural”. Sisa va denunciar que el poder de les operadores de telefonia ha silenciat fins i tot els periodistes i els polítics que no han fet res per acabar amb la situació. Sisa lamenta especialment el paper de l’exministre Miguel Sebastián.

El músic va estar molt irònic davant les reclamaciones de preus més baixos en cultura. “No es pot dir que tot el problema siguin els preus perquè després paguem milers d’euros per un cotxe i ningú va al concessionari a robar-los perquè siguin cars”.  

Per Sisa, “un pirata cultural és un lladre i, com a tal, hauria d’anar a la presó. A la vida real, és així i així hauria de ser també al món digital”. Pel músic català “els nous lliberals de saló utilitzen la paraula llibertat per defensar la pirateria però ells són uns autèntics lladres. Amb totes les lletres”.

Joan Manuel Sevillano, Gerent de la Fundació Gala-Salvador Dalí
El gerent de la Fundació Gala-Salvador Dalí va demanar que es defensi l’herència dels artistes i no banalitzar el seu contingut per poder generar riquesa, prestigi i credibilitat a la nostra societat. “S’ha de lluitar contra aquells que s’aprofiten d’una obra que no és seva ni han ajudat a crear per lucrar-se, el que a més fa que els productes culturals perdin influència”, segons Sevillano.

Sevillano reclama que “la nostra cultura encara és una potència mundial i perdre aquest valor és quelcom que no ens podem permetre com a país”. Per lluitar contra la pirateria, segons Sevillano, s’han d’aplicar les normes amb contundència i rapidesa perquè el valor de les obres culturals és un valor real. Per acabar, va recordar que “el talent no baixa de preu i que una cosa és el valor i l’altra el preu, i el problema és que hem barrejat de mala manera el valor amb el preu. Per Sevillano, la solució a aquest problema comença per l’educació i la protecció de l’autor”.

Juan Carlos Tous Director de CAMEO (productora) i Fundador i responsable de FILMIN (distribució de continguts per Internet)
Tous va parlar de manera directa del món del cinema on va recordar que “periòdicament han aparegut amenaces”. Per Tous “ara es tracta de què el cinema s’adapti a Internet i entengui com aprofitar els recursos”. Tous va reclamar que “tot passa per defensar la indústria ja que la maquinària de promoció és indispensable”.
Tous va assenyalar que hem de saber que hi ha nous canals de distribució “i Internet demostra que els consumidors ara volen altres coses i no necessiten exclusivament la sensació de sales cinematogràfiques”. Igualment, va afirmar que “s’han de respectar els nous hàbits de consum sempre que hi hagi respecte al producte artístic i als seus creadors”. En aquest sentit, va afirmar que a Internet, com a nou canal de distribució, “se li ha de trobar un espai en la cadena d’explotació del producte, decidir si l’introduïm després de l’estrena i abans o després del DVD, i aquesta cadena és el que tots hauríem d’aprendre a respectar”.

Per Tous “la indústria ha de ser flexible par adaptar-se a la nova realitat i, a la vegada, s’ha de saber que cal un retorn per a què la indústria pugui continuar treballant”.”No podem caure els del cine en els mateixos errors de la indústria musical”, va demanar Tous qui va coincidir amb altres ponents afirmant que cal començar per l’educació:  ensenyant a les joves generacions el respecte als drets d’autor.

Carlos Albero Director de la plataforma de visionat de contingut de forma legal Xtreambox
Albero va reconèixer el perill de la pirateria però també que “aquests milions d’internautes són un mercat molt ampli que estan desitjant que se’ls ofereixi un producte atractiu respectant les normes”. Per Albero el “tot gratis” no és sostenible perquè posa en risc tot el sector, inclosa la qualitat dels productes. 
El director de Xtreambox va reclamar que “s’acabin els productes il·legals perquè això és robar i ha d’estar perseguit”. “Si s’acaba el negoci fraudulent podrem començar a veure en el futur amb plataformes interessants per l’usuari”, va concloure Albero.  

Andreu Teixidor de Ventós Editor i assessor de BUBOK
L’editor i assessor de l’editorial electrònica de publicació sota demanda BUBOK va recordar com el fenomen de la pirateria ha funcionat sempre i va posat com exemple les editorials pirates de la República Dominicana que copiaven els llibres dels autors més venuts en llengua espanyola o les múltiples còpies que es feien i es venien de llibres a les universitats.
Per Teixidor “el nou món digital ha fet que el volum d’aquesta pirateria sigui enorme. Davant d’això, cal reconèixer la propietat intel·lectual i amb ella uns drets, ja que no es pot fer ús il·legal d’una propietat real”.

Fèlix Buget President de Blanco y Negro i President de l’APECAT, Associació de productors-editors fonogràfics i videogràfics catalans
Com a representant de la indústria musical, Buget va denunciar que estem davant d’un “expoli cultural en el que multitud de segells han desaparegut amb una pèrdua de varietat i qualitat pel consumidor molt important”. Per Buget “s’ha de lluitar també contra la gran influència de les grans corporacions tecnològiques que són les que, gràcies al seu poder i volum, han modificat l’accés del públic als productes culturals”.

Sergio Marqués Director de la revista Musical Mondosonoro
El director de Mondosonoro, últim ponent a fer la seva exposició, va reconèixer que “és normal que els autors estiguin emprenyats però hi ha molta hipocresia perquè gairebé tothom és pirata”. La revolució digital, segons Marqués, exigeix nous models de negoci i s’ha d’adaptar el preu al valor real dels productes i va posar com a exemple Spotify com a iniciativa que també pot beneficiar els autors.
Marqués també critica el preu de les connexions a Internet “perquè són abusius i conviden a treure el màxim rendiment que vol dir piratejar productes culturals”. Segons Marqués, la indústria ha reaccionat tard i s’ha creat una generació que pensa realment que la música és gratis.

La sessió de debat, molt animada en tot moment, va estat moderada pel president de la Comissió de Propietat Intel·lectual del Col·legi d'Advocats de Barcelona, ​​Jordi Bacaria. El debat va viure el seu moment més àlgid en un intercanvi d’opinions entre Jaume Sisa i Lucía Etxebarría per una banda, reclamant els drets dels autors i Josep Jover, del Partit Pirata per l’altra; intercanvi que va acabar amb l’escriptora preguntant a l’advocat què havia de fer per poder viure de la seva feina, i Jover responent que segurament el que havia de fer era canviar de feina.

Red Points de Trobada, un espai obert de reflexió
L'acte s'emmarca dins de la programació dels Red Points de Trobada, un nou espai de reflexió sobre els fenòmens de més actualitat gratuït i obert al públic. Aquest nou espai neix impulsat pels socis de Red Points Solutions, Maria Teixidor i Josep Coll, que durant més de dotze anys d’experiència com a advocats especialitzats en propietat intel·lectual han assistit a la revolució que Internet ha significat per la seva especialitat. Fruit d’aquesta experiència neixen tant el projecte Red Points com aquest nou espai de debat i reflexió que avui acull aquest primer Laboratori de Pirateria.



Per més informació:

Daniel Picas
Gabinet de Comunicació de Red Points Solutions
T 659 83 77 47

No hay comentarios:

Publicar un comentario